donderdag 28 februari 2013

Dag 4: dag Kloddertje

KA: beschouwen van foto's en verhaal van transparanten.
 Voor dat ik de geluidsdoos ging introduceren, heb ik de foto's laten zien. De kleuters waren verwonderd en begonnen zichzelf te zoeken. Ze praatte spontaan over de handelingen en wie/wat er op staat. Rube kreeg ook een applaus omdat hij dat zo goed heeft gedaan. Hierna heb ik de verhalen op de OHP laten vertellen. Deze keer deden de kleuters het zelf en ook hier weer kregen de kleuters een applaus. Ze waren stil en hadden veel aandacht voor de prenten. Nadien vertelde ze dat de tekeningen mooi hadden getekend en dat het verhaal zeer leuk was. Ze vonden het 'grappig'. De kleuters waren nadien zo fier! Wanneer ik dit hoor, weet ik dat deze kleuters veel respect hebben voor elkaar. Ze erkennen wat ze maken en dit is ook een deeltje van de beschouwing.


De geluidsdoos:
Tijdens de impressie waren de kleuters even in de war. ze wisten niet goed wat ermee te doen. Ik vertelde hen dat dit allemaal voorwerpen zijn die geluiden kunnen maken. Ze keken eerst raar op, maar even later waren ze ermee weg. ze mochten een voorwerp kiezen en maakte er geluid mee. Dit heb ik opnieuw gedaan tijdens mijn begeleide activiteit. Hier richtte ik me alleen op de geluiden die ze produceerde en linkte ze aan kloddertje. Zo bleef het bij het geluid en kon ik mijn leerdoel dat ik voor nu had gekozen zo behouden.
Het leerdoel was hier geluiden leren maken met voorwerpen. Hier heb ik even de klemtoon op het maken van geluiden die kloddertje en zijn vrienden zouden maken. Het gaat hier om  het geluid op zich, maar niet om het 'leren luisteren'. volgende week ga ik verder met de geluidsdoos, maar dan als doel 'leren luisteren'.


 kijkkoffer:
Vandaag heb ik de kijkdoos op een andere plaats gezet om mee te spelen, want ik was bezig met de geluidsdoos. Ook hier bleven ze weer spelen en experimenteren. Ik kreeg het gevoel dat ze voorlopig nog niet uitgekeken zijn door deze doos en ik ga ze ook volgende week nog eens aanbieden in de klas.

Net zoals bij de vorige dagen, is het anders kijken naar voorwerpen en het gericht kijken weer aan bod gekomen. Ze staan nog steeds stil bij het kijken, ze leren echt kijken.



tux-paint:
Net zoals dinsdag hebben de kleuters hier weer mee gespeeld. Ze hebben het al snel door en ik krijg vaak leuke tekeningen te zien. (Ik ben ze vergeten op mijn stick te zetten dus de foto's zullen voor later zijn.) Ik heb ze ook niet kunnen laten zien aan de kleuters, het beschouwen is dan voor een andere keer.

leerdoel: zelf creatief te werk met een computerprogramma en dit hebben ze gerealiseerd. Ze maken leuke, mooie tekeningen en experimenteren veel met het programma. Ik merk ook op dat ze telkens weer verwonderd zijn van de creaties die ze gemaakt hebben.



Opnemen van geluiden:
Nadat de geluidsdoos aan bod was gekomen, gingen we te werk om deze geluiden op te nemen. Ik had wel een beetje bang dat het niet zo goed ging lukken, vooral om de bedoeling van het opnemen duidelijk te maken voor de kleuters. Dit gevoel was volledig onterecht want de kleuters maakte altijd andere geluiden en waren zeer creatief. Ook de andere kleuters waren geïnteresseerd en waren stil wanneer we gingen opnemen!
 Samen met de kleuters heb ik geëxperimenteerd, gespeeld en geluiden opgenomen. Het was nog niet de bedoeling om te leren luisteren. Dit doel staat in functie van het beeld nl. het verhaal ondersteunen met geluiden. ze mochten van mij ook stemmen gebruiken. Ze lieten wel merken dat ze liever met de voorwerpen  geluid maakte dan met hun stem. Er is iets fout gelopen met het aan elkaar maken van de geluiden en foto's. Ik heb hier wel een voorbeeld van enkele geluiden die opgenomen zijn.






woensdag 27 februari 2013

Dag 3: Kloddertje doet het weer.

BA: Experimenteren met transparanten en verhaaltje maken met transparanten.
Vandaag heb ik weer met OHP gewerkt in de klas. Deze keer met transparanten.Als inleiding heb ik een transparant met een tekening op de OHP gelegd. De kleuters begonnen meteen al te vertellen wat ze zagen. Daarna kon ik al snel naar over naar de activiteit.
Ik nam nog een ander groepje kinderen mee naar de eetzaal. Daar begonnen we met experimenteren, maar hier ging het al snel verder naar het maken van een verhaal. Op 50 minuten tijd hadden we 2 kortverhalen met tekeningen erbij in thema. Daarna was het al tijd om te gaan eten. Na de speeltijd zaten de jongste kleuters in de eetzaal nog te eten en kon het verhaal niet verteld worden. Ik had de kleuters beloofd om dit morgen ochtend te brengen voor de andere kleuters.
Dit was een leuke activiteit en de kleuters bleven geboeid. Ze hebben ook leren werken met de OHP en hebben net zoals gisteren 'schaduw figuurtjes' gemaakt op een transparant.
Mijn doel: het creatief zijn met materialen en de OHP is toch wel zeker uitgekomen. Ik denk dat ik de kleuters vanaf morgen zelfstandig ermee laten spelen ergens in de klas. Ik ga een groot wit doek meenemen om ergens in de klas te hangen(Die ze snel kunnen verwijderen).












ZA tux-paint werd niet gedaan omdat de KO een lesje Frans aan de computer had gedaan.

ZA: De kijkdoos
Deze had net zoalsl gisteren veel bekijks. De kleuters gingen in de klas op zoek naar voorwerpen. Door de verschillende materialen konden ze anders naar dingen kijken( andere kleur, vorm, dubbel, ...)
De fotograaf van de dag had er foto's van genomen.
Ik kan hieruit afleiden dat mijn doel het leren kijken en 'op een andere manier' kijken toch wel aanslaat bij de kinderen. Mijn doel is toch wel bereikt! Het effect bij de kleuters is dat ze bewust worden van hoe je op verschillende manieren kan zien en dat ze gewoon ook meer stilstaan met het zien/kijken naar dingen.


ZA: Fotograaf van de dag
Vandaan was Rube het kindje van de dag en mocht dus ook de fotograaf zijn van de dag. Hij nam van elke activiteit foto's. Hij nam ook foto's in functie van het thema. Nadien zette ik de foto's op de computer en merkte ik op dat ze zeer zuiver zijn. Morgen laat ik ze zeker zien op mijn laptop!
 Mijn doel hier is ook wel het bekijken, maar het beschouwen van de foto's is zeker zo belangrijk. Dit is voor morgen!
















dinsdag 26 februari 2013

Dag 2: Kloddertje en zijn vrienden


Als eerste activiteit had ik het experimenteren met de OHP. Dit viel opvallen goed mee! De kleuters wisten onmiddellijk wat doen en vonden het leuk om tekeningen te maken. Daarna gingen ze de tekeningen raden. Het was wel jammer dat ze echt ‘vormen’ gingen tekenen zoals een driekhoek , cirkel, etc.  Toen we de OHP opzette, zag je de figuren niet zo goed. Ik verzette de OHP en deed een gordijn dicht.  Hierdoor had ik wat tijd verloren en heb ik niet alles kunnen doen. Uiteindelijk was het resultaat was al iets beter. Ik had me voorgenomen om met stiften te werken bij de volgende groep.

foto's 1e keer







De tweede keer dat ik dat deed, ging het net hetzelfde, maar de kleuters maakten andere dingen. Ook hier kwam er bij twee kleuters de vormen uit heb boekje 'Kloddertje' voor. Ik had wel het gevoel dat het beter ging dan de eerste keer, ik kon ook meer impulsen geven. We hebben zelfs kleuren aan onze figuren gemaakt. Dit had echt succes! De kleuters bleven het hele uur geboeid! Er werd ook geëxperimenteerd met de handen.

foto's 2e keer.







Namiddag liet ik de foto's zien om het verhaal van Kloddertje in te leiden. Deze foto's lieten de andere kleuters zien hoe de kleuters te werk gingen. Hier kwam dat ook weer een beschouwingsmoment voor.


’s Ochtends leerde ik hen het programma 'Tux- Paint' kennen. Ik had overlopen wat je er mee kan doen. Wanneer de kleuters zelf aan de slag moesten gaan, verliep het traag. Wanneer een kleuter aan de computer zat, moest ik toch nog een keer herhalen waar de gom, het penseel, de vormen en de stempels stonden. Ik had hen ook geleerd om de tekeningen op te slaan. Hieronder vind je enkele voorbeelden. 


een kleurrijk 'Kloddertje'


'Kleurrijk kloddertje houdt van muziek'


Vandaag had ik ook de kijkdoos in de klas gezet. Hierin zaten verschillende brillen, vergrootglazen, verrekijkers, periscoop, spiegels, brillen met dubbel zicht,... . De kleuters vonden het leuk om de brillen op te zetten en te experimenteren. vooral met de verrekijkers, periscopen  vergrootglazen en de brillen met dubbel zicht gingen ze op pad om verschillende voorwerpen/vormen te zoeken. 








Als laatste, maar niet de minst leuke activiteit was een verhaal maken van kloddertje met schimmen popjes. Dit was de leukste activiteit, maar jammer genoeg heb ik hier bijna geen foto's van. Dit kwam omdat ik zelf actief bezig was met het verhaal en ik was bij de voordracht ook de verteller. Toch waren het de kleuters die vooral het werk deden bv. het verhaal verzinnen, de figuurtjes maken. Ik was enkel de verteller en de kleuters speelde het verhaal met de zelfgemaakte figuren. De kleuters waren echt héél fier en de andere kleuters vonden het dan ook heel mooi. Dit was ook weer een succes!


Voor mij ligt het verhaal. De kleuters zijn aan het werk om de figuren te maken.

maandag 25 februari 2013

Dag 1: Observatie


De eerste dag van mijn stage was een observatiedag. Ik kan nu ongeveer weten hoe de zaken daar in elkaar zitten en hoe de klas werkt. Samen met de ko heb ik het weekschema overlopen en moet alles normaal in orde zijn.

De ko heeft het verhaal van kloddertje al vertelt, dus morgen kan ik onmiddellijk aan de slag ermee. Mijn overheadprojector heb ik al klaargezet. Morgen moet ik mijn kijkdoos, popjes van het schimmenspel en camera meenemen. Zo kan ik al beeldend aan de slag. de audiovisuele hoek is nog niet echt ingekleed. Ik ga de tafel dicht bij de computers gebruiken om mijn audiovisuele hoek te maken. deze groeit naarmate de weken vorderen.

Ik ben benieuwd hoe de kinderen op mijn activiteiten gaan reageren en wat het resultaat gaat zijn!

Morgen hoor je meer hierover!



vrijdag 22 februari 2013

materialen en uittesten van de digitale materialen


Vandaag ben ik mijn materialen gaan halen en heb ze uitgetest.

Ik heb van thuis en geleend

  • Een overheadprojector ( +transparanten en stiften)
  • een digitale foto camera
  • twee headsets met micro
  • een dictafoon!
  • een laptop
  • (Ipad indien nodig??)
De software op mijn computer heb ik ook getest. 
dit is: 
  • Reaper (audioprogramma)
  • Audacity (audioprogramma)
  • tux-paint (tekenprogramma voor kinderen)
  • VLC (videospeler)
Ik heb wel even moeten zoeken hoe Reaper werkte, maar nu kan ik er nu hopelijk mee werken.

In de klas/school heb ik ter beschikking: 
  • 2 computers
  • beamer
  • 2 headsets

Nu nog mijn materialen bijeenzoeken voor mijn geluids en kijkkoffer en dan ben ik bijna klaar voor de eerste week.







donderdag 21 februari 2013

weekschema aanpassen en voorbereidingen maken


Om 10 uur ben ik begonnen met het uitschrijven van de voorbereidingen voor de eerste week. Door dit te doen, kwam ik op mooiere of betere titels voor in het weekschema. Deze titels ga ik dus aanpassen in mijn weekschema dat hier op komt te staan. De voorbereidingen gingen vlot omdat ik goed weet wat ik wil doen met de kleuters , maar ook omdat we een goed voorbeeld hadden doorgestuurd gekregen van de lector. Ook al loopt het redelijk vlot, toch heb ik soms mijn twijfels over de activiteiten die ik wil aanbieden in de klas. Wil ik niet te veel? Ik wil hen van veel audiovisuele activiteiten laten proeven, maar vaak is de tijd te kort. Ik hoop binnenkort wat feedback te krijgen van medestudenten en de lector!

weekschema van week 1, aangepaste versie.





Morgen ga ik al mijn materialen halen zodat ik ze dit weekend kan uitproberen. Voor de rest van de dag ga ik verder werken aan week 2 en eventueel aan week 3 indien ik het thema heb ontvangen.


update  22 februari, lijn voor geluid valt weg!

Mijn nadruk van de eerste week is beeld. Hierdoor heb ik bijna geen tijd om geluid 'echt' aan bod te laten komen. Hierdoor heb ik beslist om de activiteiten die ik rond geluid doe, wat soepeler te bekijken. Ze mogen geluiden en stemmen gebruiken om het boekje te ondersteunen. 

Vanaf week 2 gaan we gericht leren luisteren  nl. de geluidenwandeling, de zenmomenten, .... Dit is voor mijzelf en de kleuters gemakkelijker om de twee lijnen te scheiden.




woensdag 20 februari 2013

Uitwerken weekschema


Vandaag hebben we ( Daisy, Evelien en ik) weer afgesproken in de bib van Diest. We werkte aan de weekschema's. 

Gisteren had ik de activiteiten in de lijn gemaakt en nu zet ik ze in het weekschema.

Dit zijn voorlopige weekschema's, het is natuurlijk mogelijk dat deze nog gaan verschillen. De laatste week( 3 dagen) heb ik nog niet, want het thema is nog niet bekend. Jullie mogen altijd tips geven om mijn weekschema beter in te vullen. 






Persoonlijk vind ik het moeilijk om deze activiteiten in thema te doen. Wanneer je in het thema zit, is het makkelijker om deze activiteiten te linken aan het thema.