zondag 17 maart 2013

Evaluatiedag en logboek

Vandaag was het een spannende dag. We moesten over onze stage een presentatie geven. Ik wist op voorhand dat dit niet mijn beste ding is, dus ik had wel zenuwen. Zeker wanneer mijn laptop niet aangesloten kon worden aan de beamer was ik nog meer nerveuzer dan ervoor. Naderhand vond ik mijn presentatie nog meevallen, maar ik wilde te veel vertellen. We kregen maar een kwartiertje en ik moest enkele dia's laten wegvallen. Toch kon ik niet alles vertellen zoals mijn hoek dat dit een tafel was. De klas was klein en in de klas waren er niet veel hoeken , dus ik had niet veel keus.  Enkele activiteiten zou ik meer uitgediept willen uitleggen, maar dit was niet mogelijk!

Toch heb ik vandaag nog dingen bijgeleerd. Er waren echt nog leuke ideeën die ik had opgedaan.
Van Berdien het spelletje Kletsjjj en dat ze de digitale middelen een naam had gegeven bv. Nel het fototoestel.
Van Evelien vond ik leuk dat ze de kleuters zelf een sprookje had laten maken.
Tine heeft me geleerd dat de kleuters echt wel rustig werden door stil te zijn.
Eline had enkele leuke activiteiten zoals de levende tekening en het nadoen van houdingen.
Sam had echt een leuke presentatie en ik ben jaloers dat hij zoveel afweet van deze digitale middelen en bewerkingsprogramma's.
Daisy haar geluidenpartituur vond ik wel zeer leuk.
Van Dominique leerde ik de lichtgrafiti doen. Hiervan had ik nog nooit gehoord. Dit is echt wel leuk om met de kleuters te doen.
Rosalie had echt een leuk programma om te presenteren. En hieruit had ik ook wel het gevoel dat ze het belangrijste vond dat de kleuters plezier hadden van het maken dan het terugblikken.
Yana had hele leuke brillen gemaakt en ook de foutfoto's vond ik een leuk idee.


Logboek:


woensdag 13 maart 2013

Reflectie volledige stage

Om af te sluiten ga ik reflecteren over het effect op mezelf ,de activiteiten en het effect van mijn activiteit op de kleuters.

Eerst en vooral vond ik het een leuke, boeiende en leerrijke stage. Het ging hier niet om kant en klare activiteiten, het ging meer om experimenteren met de audiovisuele middelen. Dit had ik voor dat de module begon niet kunnen inschatten wat het zou inhouden. Zelf was ik niet echt op de hoogte van wat ik allemaal kon doen met die zaken. Ik dacht dat het eerder ging om spelen op de computer, Ipad, foto's nemen, de beamer gebruiken,... . Naderhand waren de middelen niet het belangrijkste, maar de leerlijnen/doelen. De vorming van Aifoon had mijn ogen geopend. Het is niet het middel, maar het doel dat belangrijker is. In het geval van de vorming was dat 'geluid'. Dit nam ik mee als lijn voor de activiteiten tijdens mijn stage. Terwijl ik dan de activiteiten deed, was het vaak nog anders dan ik het had voorbereid. Dit vond ik helemaal niet erg, want het was voor mezelf ook verrijkend. Toch wil ik even erbij zetten dat de laatste twee dagen het saai begon te worden. Dit kwam omdat ik misschien te veel tijdens week 2 gedaan heb of dat ik te veel wilde doen. Het is leuker om dit over een langere periode te doen , dan op korte tijd vele activiteiten te doen.

De activiteiten die ik deed konden vaak op veel geboeide kleuters rekenen. Ze waren het niet gewoon en probeerden allemaal toch eens iets te doen met de geluiden, de geluidendoos, de kijkdoos en de overheadprojector. Doordat ik de activiteiten herhaalde konden de meeste kleuters verschillende activiteiten doen. Doordat de kleuters nog veel experimenteren en ontdekken veranderde vaak mijn voorbereiding en deed ik het anders dan ik had voorbereid. Ik vind het belangrijker om te experimenteren, het beleven, het genieten dan een afgewerkt ding te hebben op het einde van de dag. De doelen die ik voor ogen had probeerde ik wel na te streven, dit al dan niet improviserend.

Als laatste wil ik even het effect van de activiteiten op de kleuters bespreken. Eerst en vooral wil ik even vertellen dat de ko van de klas niet echt op de hoogte is van de nieuwe snufjes in de wereld van de technologie. Het enige wat ze doet is af en toe de computer opzetten om een spelletje te spelen. Je kan dan al raden dat de kleuters geboeid zijn door alle nieuwe zaken. Al vanaf dag 1 merkte ik op dat de kleuters snel weg zijn met audiovisuele middelen en dat ze zeer creatief zijn. Toch heeft wel even geduurd vooraleer ze van de 'gewone' dingen afstapten. Dit heeft te maken dat de ko zelf altijd stereotype activiteiten aanbied in de klas bv. geluiden = instrumenten, beeld= tekenen. De laatste dagen merkte ik op dat de kleuters zelfstandig nieuwe geluiden ging opnemen en laten luisteren. Dus het effect op de kleuters is: experimenteren, ontdekken, plezier maken, creatief bezig zijn met de digitale materialen maar als belangrijkste effect is het leren luisteren en leren kijken, er bij stilstaan, het beschouwen. Op het einde van de stage konden ze al wat meer reflecteren over wat ze gemaakt hadden, ze waren zomaar niet tevreden met alles wat ze maakte. Het moest bij sommige kleuters echt 'perfect' zijn. Ze gingen ook meer samenwerken en elkaar helpen. Dit was zeer leuk om te zien!





dinsdag 12 maart 2013

dag 11: muzikantje

Vandaag was het de laatste dag van mijn audiovisuele stage.

Aan het begin van de dag had ik als zen- moment nog even klassieke muziek opgezet. Het viel me op dat de kleuters er rustiger van werden. Dit is soms echt wel nodig, want er zitten kleuters bij die het moeilijk hebben om stil te zitten. Hiervan werden ze rustiger! Ook het geluidje dat de kleuters gisteren hadden gemaakt, had ik nog eens laten horen. Hierdoor kon ik mooi overgaan naar het voorstellen van mijn activiteit.

De laatste begeleide activiteit was tekenen op muziek. Deze muziek hadden enkele kleuters zelf gemaakt. In mijn groepje zaten kleuters die dit nog niet hadden gedaan. Parmeet kwam er ook bij, hij is pas nieuw in de klas en spreekt nog geen Nederlands.
De kleuters begonnen meteen en tekende op de ritme mee. De eerste keer was het nog zoeken, maar na enkele keren hadden ze het door. Nadien vertelden de kleuters wat ze gedaan hadden vertelden wanneer wat gehoord hadden.

De kleuters luisterden goed om het muziekje juist te doen weergeven. Het was wel weer telkens anders, maar ze deden het op hun eigen manier. Parmeet, deed het ook goed maar keek vaak af. Dit vind ik normaal want hij verstaat het nog niet zo goed. Toch deed hij vrolijk mee en had hij een mooi resultaat. Nadien bespraken we dat klassikaal en alle kleuters applaudisseerde voor hem. Ze vergeleken de tekeningen en luisterden nog eens goed naar de muziek. Nu viel het mij op dat enkele kleuters de stipjes/lijnen/... begonnen te linken aan stukken geluid. Ze hadden goed geluisterd.

De tekeningen werden op het einde van de dag besproken, ook enkele foto's werden getoond. Enkele prenten van tux-paint werden getoond. De laatste twee werden dus niet veel besproken. Ik denk dat ze het beu waren, om elke dag die foto's te zien.







maandag 11 maart 2013

dag 10: muzikale geluiden + weekschema week 3


Weekschema's week 3




lijnen week 3



Dag 10: muziek


Zenmoment
Als eerste activiteit heb ik het zenmoment gedaan. Dit waren klassieke liedjes , waar ze heel goed moesten naar luisteren. Daarna stelde ik vragen wat ze gehoord hadden, wat ze erin hoorde, welk gevoel ze kregen etc. 

Tijdens de eerste liedjes waren ze stil en luisterden ze goed. Ze bespraken het liedje wel, maar beperkte zich toch blij/droevig/boos liedje en ik hoor een piano en een fluit. Ik probeerde hen te laten fantaseren. Twee kleuters waren er toch mee weg en begonnen met verhalen over clowns en ballet. Ze bleven gericht luisteren en hadden een goede luisterhouding. Hier gingen de kleuters ook samen in interactie. de ene vond dat de muziek voor een clown was en de andere vond dat het voor een heks was. Hier hoorde je wel goed welk gevoel het je gaf. Dit was misschien ook beter geweest als ik dat in het begin had gedaan. Hierdoor wisten de kleuters dan makkelijker de link te maken met muziek- gevoel.


Gekke instrumenten geluiden

De kleuters mochten zelf een gek instrument maken (nadat Hanna de pop een voorbeeld had laten zien). Daarna bedachten ze een naam en nadien gingen ze op zoek naar het passend geluid van het gekke instrumentje. Wanneer ze een geluid hadden, gingen we in de gang zitten om deze op te nemen. Dit deden ze zelf zonder de hulp van de ko.

De kleuters vonden het heel leuk om zelf een nieuw instrument te verzinnen. Hier werd het creatieve op gebied van beeld , maar vooral van geluid aangesproken. Ze gingen gericht luisteren om het juiste geluid bij hun instrument te zoeken. Ik merkte op dat ze zeer kritisch beginnen te luisteren en niet zomaar snel snel een geluid zoeken. Hierdoor vind ik dat ze al heel veel hebben geleerd van mijn activiteiten. Ook door samen te vertellen wat ze horen, komen ze tot het al dan niet gebruiken van een geluid voor zijn/haar instrument. Ze gaan al vanzelf reflecteren over hun geluid. Dit is wel leuk om te zien, toch bleven de andere kleuters heel beleefd wanneer ze een ander geluid probeerde aan te reiken.


Zelfgemaakt muziekje

Namiddag hadden de kleuters samen met mij een muziekje gemaakt met de opgenomen geluiden. Dit waren nog andere kleuters.
Ze legden de tekeningen langs elkaar een een 'partituur' te maken. Ik zette het tegelijk op de computer, zodat ze kunnen horen of het goed was. Ze maakten nog enkele aanpassingen totdat het goed was. Ze gebruikten voor de partituur de tekeningen 
De kleuters begonnen onmiddellijk met het leggen van de partituur, ze overlegden goed en keken wat er nog moest zijn. Ze luisterden eerst en keken of het goed was. Hierdoor werd het leerdoel bereikt en gingen ze creatief te werk. Ze waren fier op hun resultaat!

Op het einde van de dag werd het muziekje afgespeeld. De kleuters die de geluiden hadden opgenomen wisten welk geluid ze hadden gemaakt. de kleuters gingen vanzelf al zeggen wat er goed was en wat er misschien beter kon. Ook hier begonnen ze te dansen op het muziekje. Hierdoor had ik geen tijd meer over om de foto's van de fotograaf van de dag te bespreken en te laten zien.

In deze video zie je de foto's en het 'muziekje' dat we gemaakt hebben.





zaterdag 9 maart 2013

dag 9: trinnggg weekend! (vrijdag)

Wegens het brandalarm van gisteren had ik vandaag de activiteit tekenen op muziek/geluid gedaan. Dit heb ik 2 maal gedaan. De kleuters vonden het leuk en het ging beter dan ik dacht. Dit is niet makkelijk! Ik ging er van uit dat de kleuters gewoon een voorwerp gingen tekenen. Dit was niet het geval.

Tekenen op geluid
De kleuters tekende terwijl ze de zelfgemaakte geluiden hoorden. Het was niet echt heel makkelijk, maar de kleuters vonden het fijn. De ko vond het ook leuk, het lijkt wel op schrijfdans zei ze.

De kleuters vonden het heel leuk. Ze tekenden en luisterden heel goed. Na enkele keren het muziekje te horen te krijgen, wisten ze dat er iets anders kwam en tekende ze ook iets anders. Het waren vooral puntjes , strepen, lussen en gekartelde lijnen dat ze maakten. Nadien had ik het besproken met de kleuters en op het einde van de dag met alle kleuters van de klas. Ze moesten kijken of het getekende overeenkwam met de muziek. Ze verklaarden het ook nadien. Dit was een geslaagde activiteit. Ik ga dit volgende week nog eens doen, met een ander muziekje en met andere kleuters. (Enkele kleuters vonden het jammer dat ze niet aan de beurt waren gekomen)







Zelfgemaakte detailfoto zoektocht
Ik had de foto's van gisteren afgedrukt(in detail en in het geheel). Ik denk dat bijna elke kleuter heeft zitten zoeken naar de voorwerpen die ik afgedrukt had. Ze vonden het zeer leuk. Voor de kleuters die alles al hadden gevonden, had ik op mijn laptop nog foto's staan die ik ter plaatse liet zien(in detail). Zo gingen ze ook op pad om deze te zoeken.

Ik merkte meteen op dat dit een succes activiteit was. Ik ga proberen om de activiteit volgende week nog eens te doen. Het is een uitdaging om stukjes van een voorwerp te zoeken, zelfs al vinden ze het niet onmiddellijk. Het doel om beter te kijken naar voorwerpen en deel-geheel aan elkaar te verbinden is zeker bereikt. Anderzijds is zelf zoeken( als kleuter) naar leuke foto's ook een uitdaging en ook hier moeten ze goed kijken.  Nadien had ik het in de klas even besproken dat iedereen aan het zoeken was. Aan de ene kant waren de makers super fier en aan de andere kant waren de zoekers ook fier dat ze alles gevonden hadden. We waren er over eens dat volgende week dit nog eens herhaald mag worden.



Met tux-paint blijven de kleuters spelen om leuke dingen te maken. Het blijft de kleuters boeien. 


Het effect op mezelf na twee weken is toch wel veranderd. Ik vind het zeer leuk om te werken met materialen die je anders minder gebruikt (nl. computer, camera, OHP, dictafoon) . Ik leer zelf elke dag nieuwe dingen, maar ergens vind ik het na bijna 2 weken dat het goed geweest is. Je bent er nu constant mee bezig, maar dit wordt voor mij zo'n beetje saai.

Dit in tegenstelling van de kleuters. Zij vinden foto's trekken, geluiden opnemen zeer leuk en willen dit blijven doen. Zij blijven nieuwe dingen ontdekken en op deze weken heeft zelfs nog niet elke kleuter dit gedaan. Hierdoor probeer ik dingen te herhalen (misschien wordt het hierdoor saai??).

donderdag 7 maart 2013

dag 8: klokje


Detailfoto zoektocht+ relfectie
Als KA had ik zelf een detailfoto zoekspel gemaakt voor de kleuters. De kleuters vonden het geweldig. ze moeten goed kijken en bleven aandachtig. Jammer genoeg ging na de 3e prent het brandalarm(brendalarm oefening) en hadden we bijna geen tijd meer over om te beginnen aan de activiteiten. Wat ik als 'doen leren kijken' werd hier zeker aangesproken, omdat de kleuters vaak vaag kijken naar voorwerpen. Ze zien ongeveer hetzelfde en dan is dat hetzelfde voorwerp. Enkele foto's waren zo moeilijk dat ik tips moest geven. Toch bleven de kleuters zoeken en geboeid. Dit zal dan wel net boven hun kunnen zijn, zodat ze wel goed moeten leren kijken. 



Detailfoto 's maken
Na de speeltijd mochten de kleuters zelf aan de slag met de camera. Ze trokken zelf dingen en later bekeken we de op de laptop. We keken of het haalbaar was voor de kleuters en ik beloofde om ze af te drukken voor de andere dag. Dit moest een geheim blijven voor de andere kleuters.
Hier moesten de kleuters echt goed kijken en goed fotograferen van de voorwerpen. Dit is helemaal niet makkelijk! Toch hebben ze dat heel goed gedaan en heel goed nagedacht over wat er gefotografeerd werd. 



spel: geluidenmemorie/geluiden linken aan de foto's
Namiddag had ik de 'geluidenmemorie' aangeboden. Deze foto's en geluiden zijn door enkele meisjes van de klas gemaakt. De foto's en de geluiden waren redelijk zuiver( voor in een school). Toch was het zeker niet makkelijk om het te spelen!
Ik had al snel door dat het niet als memorie zou lukken. Dus vond ik er niet beter op om de kleuters te laten luisteren naar de geluiden en dan het geluid met de foto te koppelen. Ik liet enkele kleuters hiermee spelen, maar bleek dat enkele geluiden verwisseld worden. Ik vrees dat dit misschien iets te moeilijk is voor de kleuters! Toch was er een meisje die er in geslaagd was de meeste geluiden te linken aan de foto's. Het luisteren werd hier wel goed aangesproken, maar was iets te moeilijk. Dit kan voor sommige kleuters positief zijn(zone naaste ontwikkeling), maar kan ook veel te moeilijk zijn en dan gooit de kleuter zijn pet ernaar.




Tekenen op het muziekje is weggevallen omdat alle activiteiten verschoven zijn. Dit had ik ook morgen ingepland dus het komt zeker aan bod!


Het beschouwen was dan ook weer weggevallen, ik heb enkel foto's kunnen laten zien die de fotograaf van de dag had gemaakt, in de rapte. Er werd weer geapplaudisseerd en even beschreven waar, wie, wat er op de foto staat. Hier bleef het bij want de bel ging.

woensdag 6 maart 2013

Dag 7: een half dagje

Vandaag heb ik niet zo veel kunnen doen.
Ik heb enkel met de kleuters een muziekje gemaakt met de gemaakte geluiden doorheen de week en deze laten horen en beschouwen.

'muziek' maken van de geluiden (reflectie)
Dit deel vond ik precies iets minder leuk. Ik moest bijna alles doen. Enkel de kleuters mochten vertellen welke geluiden ze gingen gebruiken. Ze vonden het wel leuk want ze mochten zelf een muziekje maken, toch vond in het jammer dat ze niet echt zelf 'actief' iets mochten doen. Hierdoor ging de aandacht ook snel weg. Gelukkig duurde deze activiteit net lang genoeg tot aan de speeltijd.
Nadien heb ik het 'muziekje' laten beluisteren door de andere kleuters. Enkelen onder hen wisten nog dat 'zij' het geluid hadden gemaakt. Ze waren zo fier! Het bespreken bleef bij: 'Het is een leuk/eng/scherp geluid' t, maar het gaat al beter dan de vorige keer. Ze konden de geluiden nadoen om er dan een gevoel aan te koppelen. Het beschouwen verliep wel in groep beter dan klassikaal. Toch vonden alle kleuters het leuk en begonnen erop te bewegen. Ik liet ze doen, het was echt leuk om te zien! Enkele kleuters durfden de vraag te stellen: 'hoe heb je dat gemaakt en mag ik dat ook eens doen?'
Morgen ga ik het nog een keer laten horen in de hoop nog iets meer los te krijgen van de kleuters en dieper op in te gaan. Ik ben ook benieuwd hoe de kleuters het muziekje gaan omzetten naar een tekening.

Naarmate ik langer in de klas ben, gaan de kleuters ook creatiever uit de hoek komen. Het luisteren is vaak nog moeilijk voor enkele kleuters. Hierdoor word het moeilijk om tijdens het zen-moment het heel erg stil te maken. Dus ik kan hieruit maken : wanneer je heel goed luistert, leert luisteren kan je veel horen. Omdat je dan veel geluiden opneemt en open staat voor geluiden kan je ook andere dingen horen dan dat je maar snel even luistert. Hier kan je creatiever te werk gaan en kan je op andere manieren naar geluiden kijken een vb het geluid van wrijven over de tafel: het lijkt alsof het regent. Terwijl een ander kleuter hierop zegt: neen ik hoor dat iemand 'wrijft'. Deze laatste kleuter heeft gelijk, maar hij luistert niet, hij kijkt (en luistert).



Hier zijn nog enkele foto's die onze fotograaf van de dag gemaakt heeft!




dinsdag 5 maart 2013

dag 6: het klokje tikt verder

Vandaag stond ik een half dagje alleen in de klas. Dit was onverwacht, maar heel leuk. Ik heb wel mijn dag anders moeten indelen, maar dit hoort erbij. Ik ga vandaag de activiteiten opsommen die ik gedaan heb, aangevuld met een reflectie.

Zenmoment
Als eerste activiteit heb ik een zen-moment gehouden.We beluisterden de geluiden die de kleuters gisteren opgenomen hadden. De kleuters moesten stil naar de geluiden luisteren en op mijn vragen antwoorden. Net zoals gisteren beperken ze hun tot een mooi/eng/hard/zacht geluid. Ze linken dit onmiddellijk met gekende dingen, in dit geval 'klokken'. Toch was het doel 'rustig worden en appreciëren wat een ander maakt' toch goed aan bod gekomen. De kleuters vroegen onmiddellijk om dit nog eens te herhalen met de andere kleuters.


Geluidenwandeling
Omdat ik alleen was in de klas, kon ik moeilijk de geluidenwandeling in groep doen. Ik had dus besloten om deze klassikaal te doen. Iedereen deed een blinddoek om zodat ze niets konden zien. Samen hebben we een hele ronde gedaan in school en op bepaalde plaatsen waren we gestopt om te luisteren. De kleuters waren op bepaalde momenten stil, maar het was jammer dat het niet volledig stil was rond de school. Ze waren aan de school aan het werken, dus hoorden we veel geboor en geklop zodat we het gefluit van vogels, voorbij rijdende auto's enzoverder niet goed konden horen.We hebben natuurlijk wel geluisterd naar de werken, maar het was moeilijk  Nadien gingen we terug naar de klas om te bespreken wat we gehoord hadden.

De kleuters vonden het leuk en waren achteraf ook een beetje rustiger. Ze hebben de tijd genomen om rondom hen eens te luisteren. Ze vertelde wat ze horen en deden het geluid ook na als ze niet wisten wat het was. Ze beschreven ook de gevoelens, maar hier beperkten ze het tot het geluid is eng/mooi/zacht/hard.
 Je kan dus stellen dat de kleuters het doel van leren luisteren, het stil maken hier goed aan bod kwam. Samen met een groepje wil ik dat ook doen, maar dan met het opnemen.

Hier heb ik geen foto's van. Dit is wel jammer, maar ik had het te druk om alles in goede banen te leiden.

Geluiden memorie( geluidenwandeling +geluiden opnemen+foto's trekken)

Namiddag kon ik met een groepje geluiden opnemen die we gehoord hadden met foto's. Ik ga proberen deze vandaag om te zetten, indien dit niet lukt is het voor morgen namiddag.

De kleuters mochten zelf foto's nemen en geluiden opnemen. Hierdoor ging het sneller en mochten ze zelf kiezen. Ze luisterden na elk opgenomen deel of het goed was en indien dit niet het geval was, deden ze het opnieuw.
Ik merk op dat deze kleuters bewust gaan luisteren en zomaar niet onmiddellijk tevreden zijn. Ze proberen het geluid zo zuiver mogelijk te maken. De leerdoelen hier komen naar voor door het creatief zijn met geluiden en het gericht luisteren (ook kijken komt hier een beetje in voor). Ze gaan ook kritisch luisteren en gaan reflecteren. De kleuters komen tot interactie en dat is heel belangrijk. Samen hebben ze de activiteit goed gedaan en de meeste geluiden en foto's kunnen goed gelinkt worden.

Hier zijn enkele foto's die ze hadden gemaakt:










Net zoals gisteren mochten de kleuters spelen met tux-paint en de geluiden memorie, de geluidskoffer en fotograaf van de dag.

Op het einde van de dag heb ik enkele geluiden die de kleuters hebben opgenomen en de foto's van de fotograaf van de dag en de 'geluidenmemorie' laten zien. Dit hadden we dan kort besproken. De gevoelens probeerde ik weer aan bod te laten komen. Het is duidelijk dat enkele kleuters al meer beginnen te vertellen, maar vaak ook veel te moeilijk. Verwacht ik dan te veel van de kleuters?? Ik weet het niet, ik probeer ze te laten ervaren met heel hun 'zijn(lichaam, oren, innerlijk gevoel,...' Anderzijds merk ik op dat als je hier meer mee bezig bent, dat de kleuters daar ook meer gaan over nadenken. De kleuters gaven weer een applaus en dat is ook een vorm van reflecteren. Ze hebben het goed gedaan en dat wordt bevestigd. De kleuters zijn fier.

Hier is een filmpje met enkele geluiden met foto.(Na lang proberen, is het gelukt!!)




Ik ben blij dat deze dag goed is geweest. Een half dagje zelf overnemen is toch weer vermoeiender dan dat ik dacht. Ik was aan het denken, hoe ik aan de leerdoel 'Welk effect heeft audiovisueel werken met kinderen en met mezelf ?'ga komen en wat ik hierop ga moeten antwoorden.
Hier is het antwoord niet gemakkelijk op maar ik denk het effect is dat we meer gaan stilstaan met alles wat we rondom ons horen, genieten van die beelden en geluiden en zelf er ook iets mee doen. Ik denk dat vooral het creatief zijn ermee en het beschouwen centraal staan. De camera, de OHP, de computer, de dictafoon etc. zijn enkel middelen om creatief te werk te gaan en om creatieve zaken weer te geven om daarna terug te blikken. Dat terugblikken komt er door met elkaar te praten en te refleteren. Dit doen ze met de vragen 'hoe hebben we het gemaakt?, Wat kan er beter?, Wat is er goed aan? ....'. Vaak vinden de kleuters alles mooi wat hun vriendje van de klas doet. Toch zijn gevoelens linken aan geluiden vaak nog te moeilijk voor deze kleuters. Dit is ook normaal, ik vind het zelf ook niet altijd even makkelijk om een gevoel te beschrijven bij een muziekje.







maandag 4 maart 2013

Dag 5: het klokje tikt

Vandaag  ben ik begonnen met het deeltje geluid! Ik was benieuw hoe het ging lopen. Uiteindelijk ging het weer vanzelf. De kleuters gingen vanzelf experimenteren en bleven betrokken bezig.

Als zen moment had ik zelf een klokje opgenomen en in de klas verstopt. De kleuters hoorde iets en gingen ernaar op zoek. Nadien heb ik het spel nog enkele keren gespeeld, dit was ook leuk voor de kleuters die van een andere klas kwamen (De juf was ziek en de kleuters werden verdeeld onder de andere klassen)
Het doel luisteren en stil worden, werd bereikt. Ze wilden allemaal het klokje zoeken!

Geluidendoos
Daarna liet ik mijn geluidendoos zien en waren we weer vertrokken om vele geluiden te maken. Deze keer nam ik andere kleuters dan vorige week. Zo kunnen alle kleuters ook ervaren hoe het(de activiteit) gaat. De kleuters waren er snel mee weg, zodat de kleuters zelf hun geluidjes gingen opnemen(met begeleiding). Ik heb het wel even moeten uitleggen en ze waren er mee weg! Hier heb ik mij de hele dag mee bezig gehouden..
De kleuters waren niet af te leiden en ze probeerden echt stil te zijn. Ze mochten nadien ook zelf vertellen wat ze hoorde. Het ging van een akelige klok, naar een blij geluidje. De kleuters bleven toch in het thema(het klokje tikt) wanneer we het gingen verwoorden. Ik heb geprobeerd om de geluiden hier op te zetten, maar dit lukt niet.
Hier werd het luisteren , het verwonderen/appreciëren  van anderen hun resultaten en het gevoel erbij centraal gesteld. De kleuters leren het werk van andere appreciëren en hun gevoel uiten bij bepaalde geluiden. Dit was een beetje nieuw en de kleuters konden het gevoel niet makkelijk uiten. In de loop van de week gaan de kleuters dit meer en meer doe, hopelijk gaan ze dan iets meer vertellen over hun gevoel bij het geluid.
Morgen ga ik klassikaal de geluiden bespreken. Hiervoor was er vandaag geen tijd.Ook de foto's van de fotograaf van de dag kon ik niet laten zien.







Geluidenmemorie
Als zelfstandige activiteit heb ik mijn geluidenmemorie aangeboden. Deze werd goed onthaald. ze speelden er afwisselend mee, als wedstrijdje om ter snelst de paren te vinden,... . deze impulsen moest ik wel zelf geven. Hierdoor bleven ze geboeid spelen.
Hier werd het doel leren luisteren echt centraal gesteld. de kleuters moeten echt luisteren om de juiste paren te zoeken. Ze vonden het ook zeer leuk!





Met tux-paint werd er ook gespeeld. Ze maakten zelf tekeningen (al dan niet in thema). Hier is het gewoon het experimenteren en het creatief zijn dat centraal staat.(doel)



zaterdag 2 maart 2013

Zaterdag: weekschema week 2


Hier ben ik alweer met wat nieuws. Gisteren heb ik niet veel kunnen doen. Enkel mijn voorbereidingen gemaakt voor week 2 omdat ik ziek was. ik dacht eerst dat het ging om een zware verkoudheid, maar het was al gevorderd naar een bronchitis. Dit is heel het weekend rusten! Gelukkig kan ik met mijn laptop in bed om nog wat andere zaken te doen zoals mijn weekschema op mijn blog posten, de voorbereidingen afmaken enzovoort.

Mijn leerdoel is: Leren luisteren en dit zonder en met hulpmiddel(dictafoon). De kleuters doen luisteren, het stil maken en nieuwe dingen ontdekken door te luisteren. Ook laten experimenteren met geluiden en dingen die ze ontdekt hebben.

het onderwerp beeld komt minder aan bod, toch ook nog een beetje door foto's te maken en het detailfoto zoekspel, maar hier ligt niet de nadruk op.

vrijdag 1 maart 2013

dag 5: pedagogische studiedag en weekend


Vandaag ga ik gebruiken om de voorbereidingen af te werken voor week 2, mijn blog en logboek aanvullen en de leerlijnen uitzetten voor week 3. Hier wil de juf  muziek als thema gebruiken. Ik denk dat ik daar voor twee dagen wel zal uitgewerkt krijgen.

Voor de rest ga ik dit weekend elke dag wat werken voor de stage. Materialen zoeken, geluiden opnemen, foto's maken, voorbereidingen maken.


donderdag 28 februari 2013

Dag 4: dag Kloddertje

KA: beschouwen van foto's en verhaal van transparanten.
 Voor dat ik de geluidsdoos ging introduceren, heb ik de foto's laten zien. De kleuters waren verwonderd en begonnen zichzelf te zoeken. Ze praatte spontaan over de handelingen en wie/wat er op staat. Rube kreeg ook een applaus omdat hij dat zo goed heeft gedaan. Hierna heb ik de verhalen op de OHP laten vertellen. Deze keer deden de kleuters het zelf en ook hier weer kregen de kleuters een applaus. Ze waren stil en hadden veel aandacht voor de prenten. Nadien vertelde ze dat de tekeningen mooi hadden getekend en dat het verhaal zeer leuk was. Ze vonden het 'grappig'. De kleuters waren nadien zo fier! Wanneer ik dit hoor, weet ik dat deze kleuters veel respect hebben voor elkaar. Ze erkennen wat ze maken en dit is ook een deeltje van de beschouwing.


De geluidsdoos:
Tijdens de impressie waren de kleuters even in de war. ze wisten niet goed wat ermee te doen. Ik vertelde hen dat dit allemaal voorwerpen zijn die geluiden kunnen maken. Ze keken eerst raar op, maar even later waren ze ermee weg. ze mochten een voorwerp kiezen en maakte er geluid mee. Dit heb ik opnieuw gedaan tijdens mijn begeleide activiteit. Hier richtte ik me alleen op de geluiden die ze produceerde en linkte ze aan kloddertje. Zo bleef het bij het geluid en kon ik mijn leerdoel dat ik voor nu had gekozen zo behouden.
Het leerdoel was hier geluiden leren maken met voorwerpen. Hier heb ik even de klemtoon op het maken van geluiden die kloddertje en zijn vrienden zouden maken. Het gaat hier om  het geluid op zich, maar niet om het 'leren luisteren'. volgende week ga ik verder met de geluidsdoos, maar dan als doel 'leren luisteren'.


 kijkkoffer:
Vandaag heb ik de kijkdoos op een andere plaats gezet om mee te spelen, want ik was bezig met de geluidsdoos. Ook hier bleven ze weer spelen en experimenteren. Ik kreeg het gevoel dat ze voorlopig nog niet uitgekeken zijn door deze doos en ik ga ze ook volgende week nog eens aanbieden in de klas.

Net zoals bij de vorige dagen, is het anders kijken naar voorwerpen en het gericht kijken weer aan bod gekomen. Ze staan nog steeds stil bij het kijken, ze leren echt kijken.



tux-paint:
Net zoals dinsdag hebben de kleuters hier weer mee gespeeld. Ze hebben het al snel door en ik krijg vaak leuke tekeningen te zien. (Ik ben ze vergeten op mijn stick te zetten dus de foto's zullen voor later zijn.) Ik heb ze ook niet kunnen laten zien aan de kleuters, het beschouwen is dan voor een andere keer.

leerdoel: zelf creatief te werk met een computerprogramma en dit hebben ze gerealiseerd. Ze maken leuke, mooie tekeningen en experimenteren veel met het programma. Ik merk ook op dat ze telkens weer verwonderd zijn van de creaties die ze gemaakt hebben.



Opnemen van geluiden:
Nadat de geluidsdoos aan bod was gekomen, gingen we te werk om deze geluiden op te nemen. Ik had wel een beetje bang dat het niet zo goed ging lukken, vooral om de bedoeling van het opnemen duidelijk te maken voor de kleuters. Dit gevoel was volledig onterecht want de kleuters maakte altijd andere geluiden en waren zeer creatief. Ook de andere kleuters waren geïnteresseerd en waren stil wanneer we gingen opnemen!
 Samen met de kleuters heb ik geëxperimenteerd, gespeeld en geluiden opgenomen. Het was nog niet de bedoeling om te leren luisteren. Dit doel staat in functie van het beeld nl. het verhaal ondersteunen met geluiden. ze mochten van mij ook stemmen gebruiken. Ze lieten wel merken dat ze liever met de voorwerpen  geluid maakte dan met hun stem. Er is iets fout gelopen met het aan elkaar maken van de geluiden en foto's. Ik heb hier wel een voorbeeld van enkele geluiden die opgenomen zijn.






woensdag 27 februari 2013

Dag 3: Kloddertje doet het weer.

BA: Experimenteren met transparanten en verhaaltje maken met transparanten.
Vandaag heb ik weer met OHP gewerkt in de klas. Deze keer met transparanten.Als inleiding heb ik een transparant met een tekening op de OHP gelegd. De kleuters begonnen meteen al te vertellen wat ze zagen. Daarna kon ik al snel naar over naar de activiteit.
Ik nam nog een ander groepje kinderen mee naar de eetzaal. Daar begonnen we met experimenteren, maar hier ging het al snel verder naar het maken van een verhaal. Op 50 minuten tijd hadden we 2 kortverhalen met tekeningen erbij in thema. Daarna was het al tijd om te gaan eten. Na de speeltijd zaten de jongste kleuters in de eetzaal nog te eten en kon het verhaal niet verteld worden. Ik had de kleuters beloofd om dit morgen ochtend te brengen voor de andere kleuters.
Dit was een leuke activiteit en de kleuters bleven geboeid. Ze hebben ook leren werken met de OHP en hebben net zoals gisteren 'schaduw figuurtjes' gemaakt op een transparant.
Mijn doel: het creatief zijn met materialen en de OHP is toch wel zeker uitgekomen. Ik denk dat ik de kleuters vanaf morgen zelfstandig ermee laten spelen ergens in de klas. Ik ga een groot wit doek meenemen om ergens in de klas te hangen(Die ze snel kunnen verwijderen).












ZA tux-paint werd niet gedaan omdat de KO een lesje Frans aan de computer had gedaan.

ZA: De kijkdoos
Deze had net zoalsl gisteren veel bekijks. De kleuters gingen in de klas op zoek naar voorwerpen. Door de verschillende materialen konden ze anders naar dingen kijken( andere kleur, vorm, dubbel, ...)
De fotograaf van de dag had er foto's van genomen.
Ik kan hieruit afleiden dat mijn doel het leren kijken en 'op een andere manier' kijken toch wel aanslaat bij de kinderen. Mijn doel is toch wel bereikt! Het effect bij de kleuters is dat ze bewust worden van hoe je op verschillende manieren kan zien en dat ze gewoon ook meer stilstaan met het zien/kijken naar dingen.


ZA: Fotograaf van de dag
Vandaan was Rube het kindje van de dag en mocht dus ook de fotograaf zijn van de dag. Hij nam van elke activiteit foto's. Hij nam ook foto's in functie van het thema. Nadien zette ik de foto's op de computer en merkte ik op dat ze zeer zuiver zijn. Morgen laat ik ze zeker zien op mijn laptop!
 Mijn doel hier is ook wel het bekijken, maar het beschouwen van de foto's is zeker zo belangrijk. Dit is voor morgen!